Zonnepanelen

8. De relatie met het energielabel

  • Vanaf januari 2023 geldt dat elk bedrijfspand met minimaal 100 m2 kantooroppervlak tenminste energielabel C heeft. Met een kantoortje van tien bij tien zit een MKB’er daar al snel aan. (Er zijn ook hier uitzonderingen als het bedrijfspand een monument is of binnen twee jaar gesloopt gaat worden.)
  • Een beter label kun je realiseren door energiebeperkende maatregelen. Vervang oude verlichting door leds, overweeg verwarming met warmtepompen in plaats van CV-ketels of verbeter de isolatie van het gebouw en de aanwezige leidingen.
  • Zonnepanelen bieden de mogelijkheid je energielabel van D of F naar minstens C op te krikken. Als je op 100 m2 van je bedrijfspand twaalf panelen onder een hoek van 45 graden op het zuiden plaatst, stijg je gemiddeld twee stappen in de berekening voor het label. Het energielabel is tien jaar geldig.
  • Als je al C hebt, moet je zonnepanelen dan maar laten? Dat is niet verstandig. Ook als het pand al energielabel B of C heeft, is het verstandig om te verduurzamen. Vanaf 2030 moet immers elk bedrijfspand aan energielabel A voldoen.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Forse waardedaling (20-40%) van niet-duurzame kantoren
Nieuws
“Dankzij een energiescan van mijn bedrijf zie ik nu veel meer verduurzamingsmogelijkheden”
Nieuws
Aanscherping energiesparingsplicht vanaf 1 juli

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.