Energielabel C, Zonnepanelen

8. De relatie met het energielabel – energie besparen met zonnepanelen

Wil jij alles weten over zonnepanelen? Wij hebben een kennisdossier samengesteld voor de ondernemer. Zonnepanelen hebben een grote invloed op energie besparen en het energielabel van je bedrijfspand. De panelen wekken elektriciteit op. Deze zelf opgewekte stroom kun je direct gebruiken.

Sinds januari 2023 geldt dat elk bedrijfspand met minimaal 100 m² kantooroppervlak tenminste energielabel C moet hebben. Met een klein kantoor van tien bij tien zit een MKB’er daar al snel aan. (Er zijn ook hier uitzonderingen als het bedrijfspand een monument is of binnen twee jaar gesloopt gaat worden.)

Energielabel - zonnepanelen

Een beter label (check ook wat je energielabel nu is) kun je realiseren door energiebeperkende maatregelen. Vervang oude verlichting door LED, overweeg verwarming met warmtepompen in plaats van CV-ketels, of verbeter de isolatie van het gebouw en de aanwezige leidingen.

Het plaatsen van zonnepanelen biedt de mogelijkheid je energielabel van D of F naar minstens C op te krikken. Als je op 100 m² van je bedrijfspand twaalf panelen onder een hoek van 45 graden op het zuiden plaatst, stijg je gemiddeld twee stappen in de berekening voor het label. Het energielabel is tien jaar geldig.

Als je al C of beter hebt hebt, moet je zonnepanelen dan maar laten? Dat is niet verstandig. Ook als het pand al energielabel B of C heeft, is het verstandig om te verduurzamen. Vanaf 2030 moet immers elk bedrijfspand aan energielabel A voldoen.

Voldoet jouw bedrijfspand nog niet aan de standaarden van Energielabel C? Wij laten je zien hoe je dit in 5 stappen alsnog kunt bereiken.

Kennisdossier

Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer mkb-ondernemers investeren in zonne-energie. Als je zelf energie opwekt via zonnepanelen op je bedrijfspand draag je bij aan energiebesparing. Verder verlaag je bedrijfskosten en draag je bij aan verduurzaming. Zonnepanelen zijn duur, maar het is een goede investering. Je hebt hier lang profijt van. Het is echter wel een flinke investering. Bereid je daarom goed voor! Ter voorbereiding hebben wij een kennisdossier opgesteld. Je krijgt dit kennisdossier toegestuurd wanneer je je e-mailadres achterlaat. Het dossier is gratis voor iedereen. Voor meer informatie, klik hier.

Stappenplan zonnepanelen

  1. Heb je een omgevingsvergunning nodig?
  2. Is er transportcapaciteit voor teruglevering zonnestroom aanwezig? >>
  3. Is  het bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen? >>
  4. Soorten zonnepanelen en aansluitingen. >>
  5. Waar vind je een goed installatiebedrijf? >>
  6. Voorkomen van brand. >>
  7. Inspectie van installaties. >>
  8. De relatie met het energielabel. >>
  9. Hoe zit het met de verzekering? >>
  10. Is er een gunstige businesscase? >>
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Warmte- en koudeopslag (WKO)
Nieuws
Warmte- en koudeopslag (WKO); kostenbesparend, duurzaam en betrouwbaar
Nieuws
Tom Coronel zet mkb-ondernemers aan tot ‘Energiek Ondernemen’
Prinsjesdag 2024
Nieuws
MKB en energie: Belangrijkste punten uit Prinsjesdag 2024

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.