Nederland zet vol in op energiebesparing. Dit jaar wordt de Energiebesparingsplicht voor ondernemers aangescherpt. Ook is er meer budget voor handhaving van de nieuwe regels. Wat kun je verwachten en wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Energiebesparingsplicht ondernemers
De energiebesparingsplicht richt zich op bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruiken. Is dat bij jou het geval? Dan ben je verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Ook moet je rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen, dit is de zogeheten Informatieplicht.
Dit verandert er met de aanscherping van de energiebesparingsplicht:
- Er komen nieuwe maatregelen bij die zich richten op CO₂-reductie;
- De doelgroep wordt uitgebreid, ook de grote energiegebruikers (bijv. de glastuinbouw) moeten verplicht maatregelen nemen;
- Er komt een nieuwe versie van de Erkende Maatregelenlijst (EML);
- Er is extra budget vrijgemaakt voor handhaving van de energiebesparingsplicht.
De nieuwe Erkende Maatregelenlijst (EML)
Verbruik jij meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet je voldoen aan de Informatieplicht en eens in de vier jaar rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen. Je doet dat aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijst, de EML.
In de nieuwe versie van de EML zijn er geen sectorspecifieke maatregelen meegenomen, maar een lijst die voor iedereen geldt onderverdeeld in drie categorieën. Dat betekent een vermindering van ruim 700 naar ongeveer 160 maatregelen. Je hebt tot 1 december 2023 de tijd om te rapporteren over de door jouw getroffen maatregelen.
Bekijk het overzicht, zo onderneem je duurzaam, ben je optimaal voorbereid op de toekomst en voldoe je aan de wettelijke verplichting. Inmiddels is de voorgenomen lijst met maatregelen gepubliceerd op deb.nl/maatregelen.