Nieuws, Tips

Data-gedreven energie besparen

De recente crisis heeft de digitalisering verder versneld. Daarmee is ook het energieverbruik toegenomen. Commerciële datacentra kunnen hun steentje bijdragen om onnodige stijging tegen te gaan en voor de eigen onderneming een daling te realiseren. Op basis van data.

Opslaan en verwerken van data kost energie. Soms heel veel zelfs. In het kader van de klimaatdoelstellingen verplicht de Nederlandse overheid bedrijven om aan energiebesparing te doen. Verbruikt je onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar, dan behoor je tot die groep. Er is een hele lijst van verplichte maatregelen opgesteld. Dat is mooi, maar er is pas een effect als ze ook worden doorgevoerd.

Meteen zien hoeveel te besparen is

MKB-Nederland weet als geen ander dat ondernemers steeds vaker uitgaan van data bij het nemen van beslissingen. Dat is dan ook het uitgangspunt van het online hulpprogramma voor bevordering van energiebesparing DEB (Duurzaam.Energie.Besparen). Wie daarop – gratis – inlogt, ziet direct welke besparingen in euro’s zijn of haar onderneming kan realiseren.

Bij de uitwerking van iedere mogelijke maatregel zijn de bijbehorende kosten aangegeven. Vaak zijn er meerdere opties. De ondernemer kan afwegen welke het beste past bij het eigen bedrijf. Hij of zij kan met DEB een eigen planningsprogramma maken welke maatregelen wanneer uitgevoerd kunnen gaan worden.

Helft van de maatregelen betreft koeling

Het zal niet verbazen dan de helft van de maatregelen betrekking heeft op koeling. Soms is vrije koeling mogelijk. Koude lucht van buiten wordt gebruikt om de serverruimte te koelen, zodat de koelinstallatie minder uren draait.

Ook is het zinvol te kijken welke koelmachine in gebruik is. De wat oudere zijn vaak niet zo efficiënt. Een systeem met een hogere COP (coëfficiënt of performance) is gunstiger voor het energieverbruik. Is de COP maximaal 3? Vraag dan een specialist te helpen bij het installeren van een nieuwe koelinstallatie met een COP van minimaal 5,5.

Als deze maatregel voor jouw onderneming verplicht is, gebruik dan een natuurlijk moment om dit te doen. Dat wil zeggen als vervanging noodzakelijk is of bij een renovatie. Bij elke maatregel geeft DEB advies. Zodat je data-gedreven kunt beslissen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.