Nieuws, Tips

Bespaar met zomer- en winterlicht

Ondernemers laten geld liggen als ze geen rekening houden met zomer- en winterlicht. Met een uitgave van enkele tientjes bespaar je al op de elektriciteitskosten. Het is simpel en toch doet nog lang niet iedereen het.

We weten het allemaal: in de zomer is het buiten doorgaans lichter dan in de winter en de dagen zijn langer. Laten we het zomer- en winterlicht noemen. Daardoor heb je binnen, in een kantoor, bedrijfshal of andere bedrijfsruimte, niet altijd evenveel kunstlicht nodig.

Toch heeft de meeste verlichting maar twee standen: aan of uit. Dat is niet logisch. Met daglichtafhankelijke verlichting laat je de verlichting binnen aansluiten op de situatie buiten. Dat bespaart energie en dus geld. Het is één van de maatregelen van de lijst uit de Wet milieubeheer. 

Officieel de maatregel: ‘Binnenverlichting automatisch beperken op basis van daglichttoetreding’. Simpeler gezegd: meer buitenlicht maakt minder kunstlicht nodig. Daarbij kan het gaan om een enkele lamp, een lichtstraat of de verlichting van de gehele ruimte. Afhankelijk van de complexiteit, kun je vanaf drie tot vier tientjes al tot besparingen komen. Een daglichtschakelaar of dimregelaar is eenvoudig geïnstalleerd.

Op DEB staan de erkende maatregelenlijsten. Doe je het niet voor het geld, dan draag je in elk geval bij aan verduurzaming. Alle beetje helpen immers. 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.