Nieuws

Nederlandse bedrijven afgelopen jaar minder geïnvesteerd in verduurzaming

Volgens onderzoek zijn Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar gemiddeld minder gaan investeren in verduurzaming. Met de stijgende energieprijzen is echter juist nu snel voordeel te behalen. Energiebesparing loont.

Op 29 maart 2022 publiceerde ING de resultaten van een onderzoek naar verduurzaming door Nederlandse bedrijven. In de media verschenen koppen als ‘Verduurzaming bedrijfsleven stokt’. De berichten meldden dat een op de drie bedrijven investeringen uitstelt of verlaagt, tegen de achtergrond van grote onzekerheden. Het onderzoek van de bank betrof middelgrote en grotere ondernemingen met vijftig tot duizend medewerkers en vond plaats vóór de inval van Rusland in Oekraïne.

Ledverlichting

In de berichtgeving werd als voorbeeld ledverlichting genoemd. Opmerkelijk, omdat juist deze investering zich razendsnel terugverdient, vertellen mkb-ondernemers die de stap wél hebben genomen. In het kader van energiebesparing en kostenvermindering is deze maatregel doorgaans gemakkelijk door te voeren. Op www.deb.nl staan de verschillende mogelijkheden naast elkaar.

Met beperkte investeringen is snel voordeel te behalen, met wat grotere investeringen dalen de energiekosten nog meer. Ook andere maatregelen kunnen door de stijgende energieprijzen sneller dan eerst rendement opleveren en de structurele energiekosten verlagen.

Buffers

Ondernemers die de uitgaven aan verduurzaming verlagen of uitstellen, doen dat niet omdat ze het thema minder belangrijk vinden, maar vanwege gekrompen financiële buffers, leert het onderzoek.

In het Financieel Dagblad zegt directeur Kolk van de bank echter: ‘Uiteindelijk ontkomen bedrijven niet aan klimaatinvesteringen.’

Bekijk de verschillende subsidie en financieringsmogelijkheden.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.