Nieuws, Tips

Besparen door naar de lucht te kijken

Autoschadeherstel-bedrijven kunnen flink energie en dus ook geld besparen door naar de lucht te kijken. De lucht in hun bedrijf, wel te verstaan. Aandacht voor verwarming en verversing is de moeite van de inspanning meer dan waard. En met hulp van DEB is die inspanning beperkt.

Veel bedrijven in de sector autoschadeherstel zijn verplicht energiebesparende maatregelen te treffen. Die verplichting komt voort uit de Wet milieubeheer. Gedwongen maatregelen klinken in de oren van menig ondernemer als iets vervelends.

Toch is dat niet altijd zo. Wie slim gebruik maakt van het programma Duurzaam.Energie.Besparen (DEB.nl), ziet dat energiebesparing geld oplevert. En ook hoeveel. Dat is per bedrijf berekend. Zeker in deze tijden is iedere vorm van kostenbesparing er eentje die meetelt.

Lucht laten circuleren in plaats van verversen

Besparen op lucht speelt bijvoorbeeld bij spuitcabines. Tijdens het spuiten moet lucht worden verwarmd om goed te kunnen lakken. Tegelijkertijd is voldoende ventilatie nodig. Maar in veel gevallen is het niet nodig dat die ventilatie de hele dag aan staat. Als er tijdens de droogtijd namelijk niet wordt gespoten, is het voldoende om de lucht te laten circuleren. Dat bespaart energie.

Je kunt 10% op het gasverbruik besparen door een automatische omschakelmodule toe te passen die gekoppeld is aan het persluchtsysteem van de spuitcabine. Als het persluchtverbruik stopt, schakelt de omschakelmodule na enige tijd over van ventilatie naar circulatiestand.

Gebruik de warmte in de rookgassen

Een tweede voorbeeld: een energiezuinig open brander systeem bij de spuitcabine. Iedere specialist weet dat je door een hogere temperatuur een goede hechting en afwerking van de laklaag krijgt. Bij verwarming met een conventioneel brander systeem worden rookgassen naar buiten afgevoerd.

Daarmee gaat ook warmte verloren. Dat is zonde. Bij een open brander systeem is er geen rookgasafvoerkanaal. De rookgassen gaan met de ventilatie- en circulatielucht mee de spuitcabine in. Alle warmte blijft zo in de cabine. Daarmee is een besparing van 15 tot 20 procent mogelijk.

Verlaag de bedrijfskosten structureel

Zo zijn er meer voorbeelden van investeringen die zichzelf al snel terugverdienen. DEB biedt de ondernemer verschillende opties en zet die naast elkaar. Met daarbij een overzicht van de uitgaven die ermee gemoeid zijn en wat de besparingsmogelijkheden zijn.

Zo kan de ondernemer zelf bepalen wat een goed middel en een goed moment is om de kosten van de bedrijfsvoering structureel te verlagen. En niet te vergeten: het bedrijf verder te verduurzamen! Als gebruiker van DEB maak je een eigen programma voor de komende jaren.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Wet- en regelgeving
Nieuwe rapportageverplichting voor Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Winnaars EZK Energie Award 2024
Nieuws
EZK Energie Award 2024: de winnaars in energiebesparing
Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.