Nieuws, Energielabel C, Tips

Advies: geef veel informatie aan je energieadviseur

Wie een energieadviseur inschakelt voor het bepalen van het energielabel van een pand, doet er goed aan zoveel mogelijk informatie te geven. Hoe completer de informatie, hoe beter en correcter het advies. Voor het inschakelen van een adviseur is overigens overheidssubsidie beschikbaar.

Een energieadviseur zal het energielabel van een pand bepalen aan de hand van een aantal gegevens. Het is belangrijk dat de gegevens de werkelijkheid weergeven. Reeds genomen energiebesparende maatregelen kunnen worden ingevoerd in het rekenmodel van de adviseur. De adviseur kan en mag bij de invoer van de rekenmodellen alleen uitgaan van vaststaande, feitelijke informatie.

Een toezegging van een eigenaar dat het dak in jaar X is geïsoleerd met materiaal Y is onvoldoende. Er dient ‘bewijs’ te zijn, bijvoorbeeld in de vorm van rekeningen of foto’s. Het gaat dan bijvoorbeeld over detailtekeningen van gevels, daken en vloeren of over installatietekeningen met lengtes van leidingen en kanalen.

Gebouwbeheer

Je kunt de energieadviseur helpen met informatie over het gebouwbeheersysteem. De installateur of leverancier kan die doorgaans leveren. Die informatie geeft aan welke systemen exact zijn geïnstalleerd, wanneer installaties aangaan, op welke temperaturen ze werken en welke prioriteit ze hebben. De adviseur gebruikt de gegevens voor het vaststellen van het energielabel.

Als je een pand koopt, zorg er dan voor dat je deze informatie van de verkopende partij krijgt. Heb je die als pandeigenaar niet, dan is die mogelijk op te vragen bij het gemeentearchief.

Subsidie

Sinds 1 oktober jl. kunnen veel mkb-ondernemers gebruik maken van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). De regeling is bedoeld voor kleinere ondernemingen die niet de wettelijke plicht hebben energiebesparende maatregelen door te voeren. Met de subsidie kun je een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Er is ook ruimte voor ondersteuning bij de uitvoering van de plannen. De regeling loopt tot en met 30 september 2022.

Lees meer over de regeling op DEB.

Waar vind je een adviseur?

Op de site van het Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO) staat een lijst van erkende EP Adviseurs.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.