Nieuws, Energielabel C, Tips

Advies aan de ondernemer: Maak energielabel C tot urgent thema

Ondernemers moeten alert zijn op de gevolgen van het verplichte energielabel C voor kantoren op 1 januari 2023. Zie energielabel C als een urgent thema, is het advies aan ondernemers, want de tijd dringt. Veel kantoren hebben nog geen label. En zonder het juiste label dreigt sluiting. Het aantal adviseurs dat kan beoordelen, is beperkt en de achterstand is groot. Laat je inspireren door twee podcasts, of bekijk ons 5-stappenplan dat is ontwikkeld om eenvoudig naar energielabel C of beter te gaan.

De getallen stemmen niet optimistisch. Over minder dan een jaar moeten alle 100.000 Nederlandse kantoren minimaal een energielabel C hebben. Meer dan twee-derde heeft op dit moment nog helemaal geen label, hoewel dat al meer dan een jaar verplicht is. Van de 31% met een label, voldoet een vijfde niet aan de eisen van Label C.

Er is alle reden het thema zo snel mogelijk op te pakken. De druk is groot. Er zijn namelijk weinig energieadviseurs die een gebouw kunnen beoordelen en een label mogen vaststellen. Wie te laat actie onderneemt, komt mogelijk dit jaar niet meer aan de beurt.

Media aandacht

De getallen en de problematiek kwamen aan de orde in het radioprogramma Vroege Vogels van 16 februari 2022 (NPO Radio 1). De uitzending besteedde aandacht aan de Bredase Taskforce Label A die ondernemers begeleid bij het nemen van energiebesparende maatregelen. In de reportage komt een bedrijf aan bod dat een 2,5 jaar durend verduurzamingstraject achter de rug heeft.

Het betreffende bedrijfspand stamt uit de jaren negentig. Tot de genomen maatregelen behoren de toepassing van ledverlichting en verwarming via infraroodpanelen. Het energieverbruik van led blijkt 40 procent van dat van tl te bedragen. Door de infraroodverwarming kon het pand ‘van het gas af’.

Goed overleg

Het programma maakt duidelijk dat het loont verduurzaming en renovatie samen te laten gaan. Ook komt naar voren dat er subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen zijn. Punt van aandacht is het feit dat veel investeringskosten worden gedragen door de eigenaar van het pand en de voordelen terechtkomen bij de huurder. Dat maakt het proces van verduurzaming in een aantal gevallen stroperig. Goed overleg tussen eigenaar en huurder is nodig en gewenst om tijdig aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen.

Het onderdeel van het radioprogramma Vroege Vogels is vanaf 2:17:28 te horen.

Podcast Business Nieuws Radio

Voor wie zich nog meer wil laten inspireren, wijzen we graag op een podcast over dit onderwerp van BNR Koplopers, met de aflevering ‘Op naar een duurzaam kantoorpand’.

Regel het zelf

Welk energielabel heeft jouw kantoorpand? Dit vindt je gemakkelijk op deze website. Staat je bedrijf niet in de database? Dan is er nog geen energielabel geregistreerd. Met ons 5 stappenplan werk je toe naar label C.

Ben je op zoek naar een energieadviseur? Bekijk onze lijst met gecertificeerde adviseurs.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.