Nieuws, Tips

Deze 9 tips leveren jouw bedrijf duizenden euro’s per jaar op

Ondernemers laten niet graag geld liggen. Toch is er op het gebied van energiebesparing vaak nog eenvoudig extra winst opzij te zetten. Kijk maar eens naar de volgende negen tips voor jouw onderneming.

1. LED-verlichting

Het is ongetwijfeld één van de eenvoudigste maatregelen, maar ook één van de meest winstgevende maatregelen. Met een terugverdientijd van nog geen anderhalf jaar is het gewoon zonde om je TL-balken te laten hangen.

Heb je halogeenlampen? Dan is het verschil met LED werkelijk enorm. In sommige bedrijven levert alleen het vervangen van de verlichting al duizenden euro’s per jaar op. Met een levensduur van zo’n 15 jaar, zijn er weinig investeringen met een beter rendement.

2. Tochtstrips

Een eenvoudige en zeer efficiënte manier van warmte binnenhouden is door te werken met tochtstrips. Vooral in wat oudere panden kan een paar tientjes aan tochtstrips enkele honderden euro’s per jaar aan energiebesparing opleveren.

3. Automatische klokthermostaat

In grote kantoren is er vaak niemand verantwoordelijk voor het uitzetten van de verwarming. Een automatische klokthermostaat zorgt ervoor dat de thermostaat altijd uitgaat en de volgende dag op tijd begint met opwarmen. Zo hoeft er niemand aan de thermostaat te zitten, en daalt het energieverbruik toch aanzienlijk.

4. Laptops gebruiken

Wist je dat een laptop zo’n 60% minder energie verbruikt dan een desktop computer? Met een vol kantoor kan dat zomaar enkele honderden euro’s per maand aan stroom schelen. Ook kunnen laptops weer mee naar huis genomen worden, zodat er minder materiaal aangeschaft hoeft te worden voor thuiswerkers.

5. Luchtverversing

Frisse lucht is belangrijk voor een gezonde werkomgeving. Maar dat hoeft niet 24 uur per dag plaats te vinden. Laat de ventilatie daarom in de nacht gewoon uit staan, en overdag aan. Dat scheelt een flinke berg aan stookkosten.

6. Automatische stroomschakelaar

Veel mensen laten hun laptop of desktop computer op stand-by staan. Niet handig, want ook dan kan een computer nog enkele euro’s per maand aan stroom verbruiken. Met één hoofdschakelaar, die elke avond wordt uitgeschakeld, zou je dit probleem kunnen oplossen.

7. Gekoelde serverruimte

De serverruimte van een kantoor warmt flink op. Daar hoef je niet altijd een warmtewisselaar voor in te zetten. Ook gewone buitenlucht kan genoeg zijn om de ruimte te koelen. Wel zou je de warmte van de serverruimte in de winter kunnen gebruiken om je kantoor te verwarmen.

8. Luchtgordijnen

Lopen er dagelijks mensen naar binnen en buiten in jouw onderneming? Dan kan je misschien het beste een luchtgordijn laten plaatsen. De koude of warme lucht van buiten komt zo minder in aanraking met de binnenlucht. Zo blijft de temperatuur binnen gewoon op niveau, terwijl klanten en personeel wel naar binnen en buiten kunnen.

9. Geen airconditioning

Airconditioning is een van de duurste kostenposten die je kunt hebben met je bedrijf. Zeker grote ruimtes met veel glas kosten enorm veel geld om koel te krijgen in de zomer. Dat terwijl goede zonwering aan de buitenkant van het gebouw ook wonderen kan doen. Sterker nog, het verschil tussen die twee kan zomaar enkele duizenden euro’s per jaar zijn.

Nog veel meer mogelijkheden tot extra winst

Met deze 9 tips zijn we er nog lang niet. Op DEB vind je namelijk de Energiebesparende Maatregelen Lijst, waar iedere ondernemer kan zien welke maatregelen ze kunnen nemen. We hebben al die maatregelen al gesorteerd op categorie. Zo kun jij direct zien welke maatregelen jou het meest opleveren, wat ze kosten en wie het kan komen installeren.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.