Nieuws

58 miljoen euro subsidie voor verduurzaming van de industrie

Een groep organisaties gaat in 9 verschillende samenwerkingsverbanden de CO2-uitstoot van de industrie verminderen, dankzij de subsidieregeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Omdat zij ervoor zorgen dat de klimaatdoelen sneller behaald worden, wordt 58 miljoen vrijgemaakt. 

 

Er was veel animo voor het thema ‘industrie’. Hier was al voor 17 miljoen euro subsidie gereserveerd, maar de 14 ingediende projecten kwamen samen op een gevraagd bedrag van 46 miljoen euro. Begin februari stelde het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 12 miljoen euro extra beschikbaar, waardoor er nu aan 9 projecten subsidie kan worden gegeven. 

 

Missiegedreven onderzoek 

Het doel van de subsidie is om missiegedreven onderzoek te doen. Dat komt ook in de aankomende samenwerkingen naar voren. Zo gaan Shell en Dow samen onderzoek doen naar een elektrisch gedreven stroomkraker. Aan de andere kant is de kunststofindustrie een samenwerking aangegaan met het Dutch Polymer InstituteZij willen samen kijken hoe ze industriële kunststofstromen circulair kunnen maken.  

 

Innovatie voorop 

De subsidieregeling MOOI laat zien dat er voldoende initiatief en motivatie is om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen. Door integrale samenwerkingen te faciliteren hebben dit soort innovaties een grotere kans van slagen.  

 

Ook andere thema’s krijgen aandacht

MOOI is breder dan alleen de industrie. Eerder werd al bekend dat er ook miljoenen gesubsidieerd zouden worden voor projecten die onderzoek doen naar ‘wind op zee’, ‘hernieuwbare energie op land’ en de ‘gebouwde omgeving’. 

 

Meedoen? 

De aanvraagronde voor deze MOOI-subsidie is al afgelopen. In 2022 vindt er weer een nieuwe aanvraagronde plaats.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.