Een groep organisaties gaat in 9 verschillende samenwerkingsverbanden de CO2-uitstoot van de industrie verminderen, dankzij de subsidieregeling ‘Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie’ (MOOI). Omdat zij ervoor zorgen dat de klimaatdoelen sneller behaald worden, wordt 58 miljoen vrijgemaakt.
Er was veel animo voor het thema ‘industrie’. Hier was al voor 17 miljoen euro subsidie gereserveerd, maar de 14 ingediende projecten kwamen samen op een gevraagd bedrag van 46 miljoen euro. Begin februari stelde het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 12 miljoen euro extra beschikbaar, waardoor er nu aan 9 projecten subsidie kan worden gegeven.
Missiegedreven onderzoek
Het doel van de subsidie is om missiegedreven onderzoek te doen. Dat komt ook in de aankomende samenwerkingen naar voren. Zo gaan Shell en Dow samen onderzoek doen naar een elektrisch gedreven stroomkraker. Aan de andere kant is de kunststofindustrie een samenwerking aangegaan met het Dutch Polymer Institute. Zij willen samen kijken hoe ze industriële kunststofstromen circulair kunnen maken.
Innovatie voorop
De subsidieregeling MOOI laat zien dat er voldoende initiatief en motivatie is om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen. Door integrale samenwerkingen te faciliteren hebben dit soort innovaties een grotere kans van slagen.
Ook andere thema’s krijgen aandacht
MOOI is breder dan alleen de industrie. Eerder werd al bekend dat er ook miljoenen gesubsidieerd zouden worden voor projecten die onderzoek doen naar ‘wind op zee’, ‘hernieuwbare energie op land’ en de ‘gebouwde omgeving’.
Meedoen?
De aanvraagronde voor deze MOOI-subsidie is al afgelopen. In 2022 vindt er weer een nieuwe aanvraagronde plaats.