Nieuws

EU sluit akkoord: 55% CO2-reductie in 2030

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het eens geworden over een gezamenlijke Europese klimaatwet. In die klimaatwet wordt vastgelegd dat de Europese Unie in het jaar 2050 klimaatneutraal is. Om dat doel enigszins haalbaar te maken, moeten er ook eerder stappen worden gezet. Daarom is het nu de bedoeling dat tegen 2030 55 procent CO2-reductie is gerealiseerd.

Deze klimaatwet is een verbreding van de eerder gemaakte afspraken. Daarin werd de ambitie beschreven om het bij 40 procent CO2-reductie te laten. Het Europees Parlement wilde liever 60 procent, vanwege de angst voor snellere opwarming van de aarde.

’55 procent voldoende’

Eurocommissaris Frans Timmermans was het niet eens met zo’n grote aanscherping. Volgens hem is 55 procent genoeg. Dat blijkt uit een eerdere analyse, waarover hij in oktober al naar buiten trad. Desalniettemin noemt Timmermans de nieuwe deal een ambitieus plan. “Ons volledige beleid zal de komende 30 jaar deze klimaatwet als maatstaf gebruiken. De wet zal het groene herstel van Europa bepalen en een sociaal verantwoorde overgang garanderen.”

Andere geluiden komen uit de hoek van Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Op Twitter reageert hij iets terughoudender. “Een stap, maar geen grote doorbraak”, laat hij aan zijn volgers weten op Twitter.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend
Handreiking netcongestie
Nieuws, Netcongestie
Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ voor mkb-ondernemers
EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.