Nieuws

1,5 miljoen gebouwen in Noord-Holland kunnen verwarmd worden met oppervlaktewater

Noord-Holland is een provincie met veel oppervlaktewater. Zoveel zelfs, dat de warmte ervan gebruikt zou kunnen worden voor het opwarmen van vrijwel alle gebouwen in Noord-Holland.

96% van gebouwen komt in aanmerking

Wanneer gebruik gemaakt wordt van verwarming door middel van oppervlaktewater, is de afstand tot een gebouw van doorslaggevend belang. Om die reden is 4% van de gebouwen in Noord-Holland niet geschikt, omdat de afstand tussen het gebouw en water te groot is.

De overige 96% van de gebouwen in Amsterdam is wel geschikt voor deze innovatieve verwarmingstechniek.

Thermische energie uit oppervlaktewater of afvalwater

Thermische energie uit oppervlaktewater ontstaat wanneer de zon het water verwarmt. Deze warmte van de zon kan worden afgevoerd naar een gebouw, om die vervolgens te verwarmen.

Een vergelijkbare techniek kan gebruikt worden bij afvalwater. Die laatste methode, samen met restwarmte uit de industrie of warmte uit datacenters, zou in Noord-Holland voor de rest van de benodigde warmte kunnen zorgen. Daarmee zou de provincie een enorme stap in de richting zetten van klimaatneutraal wonen en werken.

Aanpassingen nodig in gebouwen

Zoals bij andere technieken ook het geval is, zullen bij de aansluiting op een warmtenet ook aanpassingen gemaakt worden in gebouwen. Zo zijn er drie onderdelen noodzakelijk. Een warmte- koudeopslag, warmtewisselaar en een warmtepomp.

Isoleren maakt oppervlaktewater nog efficiënter

In principe zouden alle huizen vanaf het bouwjaar 1860 efficiënt genoeg moeten zijn om verwarmd te worden door oppervlaktewater. Maar daarmee zijn we er nog niet. Om het rendement echt interessant te maken, is isoleren cruciaal.

Op dit moment is er nog niet veel aandacht voor het isoleren van gebouwen, al zijn kantoorpanden vanaf januari 2023 wel verplicht om energielabel C te hebben. Warmteverlies aanpakken is daarin een belangrijke voorwaarde om een beter energielabel te krijgen.

Geïnteresseerd in de technieken in dit artikel? Bekijk eens de erkende energiebesparende maatregelenlijst (EML).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws, Zonnepanelen
In 4 stappen investeren in zonnepanelen voor jouw mkb-bedrijf
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden: 4 grote trends voor mkb-ondernemers (met stappenplan)
Nieuws
Nominaties EZK Energie Award 2024 zijn bekend

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.