Nieuws, Tips

15 adviezen om energie en geld te besparen

Wil je kosten voor je bedrijf verminderen of juist een bijdrage leveren aan verduurzaming door energiebesparing? Welk motief je als mkb-ondernemer ook hebt, het loont om even verder te lezen. Letterlijk. Er is winst te behalen. DEB.nl geeft je 15 adviezen.

 

Hieronder staan 15 mogelijkheden om energie en daarmee geld te besparen. In de vorm van een vraag en een antwoord. De lijst omvat maatregelen die voor alle soorten bedrijven het meeste opleveren en relatief eenvoudig zijn. Wil je ermee aan de slag? Ga dan naar DEB.nl voor verdere uitleg, mogelijkheden en advies. En zie meteen, in euro’s uitgedrukt, wat je eigen onderneming kan besparen.

 

  1. Is je hoofdzekering niet te groot?

Je bedrijfsinstallatie is gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Daartussen zit de hoofdzekering. De grootte van de aansluiting is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe groter, hoe hoger de maandelijkse lasten. Is die hoofdaansluiting hoger dan het stroomverbruik? Dan kan het de moeite zijn om deze aansluiting te verlagen.

 

  1. Zit je bij de juiste energieleverancier?

Iedere energieleverancier hanteert eigen prijzen. Die zijn gebaseerd op de kosten voor het netbeheer, het vastrecht voor de levering en de prijs per verbruikt kilowattuur. Vaak is er keuze voor een piek/daltarief. Ga na wanneer je bedrijf het meeste stroom verbruikt en welke aanbieder daar het beste bij past.

 

  1. Heb je de juiste ramen?

Isolerend glas en de juiste kozijnen zijn een belangrijke energiebesparende maatregel bij elk gebouw. De beglazing en het kozijn bepalen samen hoe goed geïsoleerd je gebouw is. Vervang enkel glas of dubbelglas door HR-glas. Dat bespaart een hoop op verwarmings- of koelkosten.

 

  1. Werkt de verwarming of koeling optimaal?

Vaak is verwarming een centraal systeem. Het hele gebouw (of een groot deel) wordt verwarmd op basis van de temperatuur in één ruimte. In het onvoordeligste geval wordt een ruimte verwarmd en gekoeld tegelijkertijd. Echt, het gebeurt! Met simpele middelen kun je verschillende temperaturen instellen.

 

  1. Is je verwarmingssysteem slim genoeg?

Een hoogrendements-verwarmingsketel verdient zich snel terug. Ook vervanging van conventionele luchtverhitters door hoogrendements-systemen of gasgestookte donkerstralers bespaart kosten. Laat energie niet door de schoorsteen verdwijnen. Als je moet vervangen, kies dan meteen een slim systeem. En misschien loont het wel om de vervanging te vervroegen.

  1. Zijn je warmwaterleidingen geïsoleerd?

Door het eenvoudigweg aanbrengen van isolatiemateriaal rond warmwaterleidingen, bespaar je al snel honderden euro’s! In veel gevallen is het kopen van het materiaal bij de bouwmarkt het meeste werk.

 

  1. Ben je de baas over je energieverbruik?

Met een slimme energiemeter heb je grip op het energieverbruik. Je optimaliseert het verbruik op basis van een analyse van de data. Bij gebruik van een gebouwbeheersysteem kun je verwarming, verlichting en andere installaties zelfs geprogrammeerd laten in- en uitschakelen.

 

  1. Heeft je gevel trekjes van een vergiet?

Niet goed geïsoleerde gevels zijn als een vergiet met water: de energie stroomt er gewoon doorheen. Spouwmuurisolatie is een belangrijke maatregel om energieverlies te beperken. Gebruik de luchtlaag tussen binnen- en buitenmuur. Let op! Wil je goed rendement hebben, laat het dan doen door een gespecialiseerd bedrijf.

 

  1. Weten je schakelaars of het weekend is?

Vervang tijdschakelaars voor licht en verwarming die geen rekening houden met werk- en weekenddagen door exemplaren die dat wel doen. Want als er niemand is, kunnen verlichting of verwarming vaak uit of op een laag pitje. Dat scheelt twee op zeven dagen aan energiekosten.

 

  1. Is het altijd nodig dat de verlichting brandt?

Het is eigenlijk te simpel voor woorden: laat geen verlichting branden als het niet nodig is. Maar hoe simpel ook, in de praktijk gebeurt het toch geregeld. Met 10% hogere energiekosten. Betrek je medewerkers, spreek ze erop aan of gebruik bewegingssensoren. Die zijn niet vergeetachtig!

  1. Moet je serverruimte wel zó koel zijn?

Computerservers hebben een koele omgeving nodig. In de praktijk blijkt de temperatuur uit automatisme vaak lager te zijn ingesteld dan nodig. Vraag je IT-specialist ernaar. En als je koelt, denk dan ook eens aan mogelijkheden om gebruik te maken van de buitenlucht.

 

  1. Is stand-by altijd nodig?

Veel apparaten hebben een stand-by modus. Dan zijn ze snel klaar voor gebruik. Maar is dat altijd nodig? ‘Stand-by’ kost meer energie dan ‘uit’. Soms zit de uitknop van een apparaat op een lastige plaats. Dan kan een stekkerdoos met schakelaar een eenvoudige oplossing zijn.

 

  1. Heb je altijd en overal evenveel licht nodig?

Licht is vaak aan of uit en in meerdere ruimten tegelijk. Maar de hoeveelheid licht van buiten varieert en niet altijd hoeft het overal (even) licht te zijn. Een aanpassing van de hoeveelheid extra licht is het overwegen waard. Dat kan door het opdelen van de verlichting in kleinere groepen, het installeren van een daglichtafhankelijke regeling of montage van aanwezigheidssensoren.

 

  1. Weet je cv-ketel hoe warm het buiten is?

Het water van een cv-installatie hoeft niet altijd even heet te zijn om een ruimte te verwarmen. De benodigde warmte is afhankelijk van de buitentemperatuur. Als een weersafhankelijke regeling (WAR) de verwarmingsketel aanstuurt, gebruik je minder gas. En dat druk de kosten.

 

  1. Is led je standaard?

Last but not least: verreweg de gemakkelijkste manier om energie te besparen, is vervanging van traditionele verlichting (zoals TL-balken) door led-verlichting. Er zijn verschillende mogelijkheden: nieuwe lampen in bestaande armaturen of een geheel nieuwe combinatie. Dat laatste kost wat meer, maar levert meer besparingen op. Kies wat het best bij je bedrijf past.

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

jaaroverzicht energieprojecten
Nieuws
Jaaroverzicht: Op weg naar een duurzaam energiesysteem
Nieuws
Verduurzamen in 2024? Check deze subsidies
Warmtenetten voor woningen en bedrijven
Nieuws
Warmtenetten voor woningen en bedrijven

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.