Leren van je fouten is goed. Leren van andermans fouten is nog beter. Daarom vind je hier een overzicht met fouten die veel ondernemers maken bij de verduurzaming van hun onderneming. Want waarom zou je zelf opnieuw het duurzame wiel moeten uitvinden?
Subsidie
Subsidie. Veel ondernemers weten niet eens dat ze ervoor in aanmerking komen. Maar wist je dat er maar liefst 8 landelijke subsidies zijn om gebruik van te maken? Jaarlijks zijn er miljarden beschikbaar voor ondernemers om gebruik van te maken. Hieronder 5 veelgemaakte fouten op het gebied van subsidies.
1. Geen subsidie aanvragen
De grootste zonde is wanneer je wel energiebesparende maatregelen neemt, maar geen subsidie aanvraagt. Afhankelijk van de gekozen maatregelen, kan de besparing oplopen tot 20% van de aanschafwaarde. In het geval van warmtepompen gaat dat om enkele duizenden euro’s.
2. Verkeerde subsidie aanvragen
Sommige subsidies overlappen elkaar. Zonnepanelen worden dan bijvoorbeeld vergoed vanuit de SDE++, maar ook vanuit MIA/Vamil. De verkeerde subsidie aanvragen kan ervoor zorgen dat je wordt afgewezen, en soms ook dat je minder winst maakt dan je had gemaakt met de andere subsidie. Een subsidieadviseur kan je hierbij helpen.
3. Te laat subsidie aanvragen
In de voorwaarden van veel subsidies staat dat je een bepaald product nog niet aangeschaft mag hebben. Controleer altijd goed of je pas mag beginnen met een project na toezegging van subsidie. Anders verlies je mogelijk enkele duizenden euro’s aan subsidie en moet je het gehele project zelf betalen.
4. Niet goed voorbereid zijn op subsidieaanvraag
Een subsidie als de EIA is redelijk eenvoudig. Je komt er betrekkelijk snel voor in aanmerking, er zijn veel energiebesparende maatregelen die voor de subsidie in aanmerking komen en de subsidiepot is betrekkelijk groot.
Ook is er niet enorm veel geld mee gemoeid, omdat het een fiscale aftrekpost betreft. Bij de SDE-regeling ligt dit anders. Daar ontvang je 15 jaar lang geld van de overheid. Ben je niet goed voorbereid op het papierwerk dat je nodig hebt bij de aanvraag? Dan word je zonder pardon afgewezen. Dan moet je, in het geval van SDE-subsidie, weer een jaar wachten op de volgende kans.
5. Beschikking over de subsidie verliezen
Dat je de beschikking over subsidie toegezegd hebt gekregen, betekent niet dat je hem ook voor altijd kunt gebruiken. Zeker bij subsidies waar je direct geld ontvangt van de overheid. Je hebt in dat geval vaak te doen met een maximale realisatietermijn. Binnen die termijn moet het project gerealiseerd zijn of in de realisatiefase zitten. Is dat niet het geval? Dan verlies je de beschikking.
Energiebesparende maatregelen
Ook op het gebied van de maatregelen zelf zien we dat er genoeg fouten worden gemaakt. Soms zijn het handigheidjes die je moet leren of slordigheidsfoutjes die het beste voorkomen, maar helaas kunnen ook die foutjes enkele duizenden euro’s per jaar aan extra winst laten verdampen.
6. Quick wins over het hoofd zien
De grootste procentuele besparingen zitten niet in isolatie of zonnepanelen. Die vind je in de quick wins. Denk daarbij aan tochtstrips, LED-verlichting of een automatische klokthermostaat. Een investering van enkele tientjes kan dan al gauw honderden euro’s per jaar besparen. Wist je dat LED zich vaak al binnen 1-2 jaar terugverdiend heeft? De rest van de levensduur – zo’n 15 jaar, bespaar je dus ieder jaar een enorm bedrag.
7. Geen logica aanbrengen in volgorde van maatregelen
Tochtstrips aanbrengen terwijl de voordeur de hele dag openstaat? Niet handig. Hetzelfde geldt voor nieuwe isolatie. Terwijl de muren en ramen prima in staat zijn om de warmte binnen te houden, verlies je de warmte vervolgens alsnog. Het slimst is om besparingen in groepen toe te passen. Zo bespaar je op termijn het meeste geld.
8. Te weinig doen en boetes ontvangen
Helaas is het niet genoeg om een paar energiebesparende maatregelen te nemen. Ook de overheid wil dat ondernemers in Nederland steeds duurzamer worden. Pas je een paar maatregelen toe, en laat je het daarbij? Grote kans dat er handhaving voor de deur staat en je een boete krijgt als je niet genoeg energiebesparingen hebt toegepast. Dat is natuurlijk zonde.
Met DEB kun je een lijst met bijbehorende planning maken. Hierin kun je zelf bepalen welke energiebesparingen er op je agenda staan.
9. Gaan voor de goedkoopste oplossing
Stel je leent 20.000 euro voor een voordelige vorm van isolatie. Inclusief rente betaal je hiervoor in totaal 23.000 euro terug. Deze vorm van isolatie bespaart je jaarlijks zo’n 3.000 euro aan stookkosten.
Maar de duurdere isolatie van 39.000 euro, inclusief rente, levert 5.000 euro aan jaarlijkse energiebesparing op. De terugverdientijd is dan wel langer, maar over tien jaar is het verschil toch weer anders.
De goedkopere isolatie zorgt over tien jaar voor een totale winst van ca. € 7.200. De duurdere variant heeft je over tien jaar een totale winst van € 11.000 euro opgeleverd. Vijf jaar later is dat verschil nog eens tienduizend euro groter. Kijk dus altijd naar de lange termijn besparing, en niet alleen naar de investering. Energiebesparing is geen sprint, maar een marathon.
10. Het groene imago niet gebruiken als USP van het bedrijf
Heeft jouw onderneming een transformatie ondergaan van energielabel G naar A? Heb jij zonnepanelen op het dak gelegd, of recyclen jullie al het afvalwater? Dat wordt vaak enorm gewaardeerd door klanten of leveranciers. Gebruik het dus vooral in je voordeel dat klanten en leveranciers graag zaken willen doen met bedrijven die goed omgaan met mens, dier en milieu. Het is gratis reclame voor je eigen bedrijf.
Tien fouten, die stuk voor stuk eenvoudig te voorkomen zijn. Zeker nu jij ervan op de hoogte bent. Heb jij nog tips voor andere ondernemers? Laat het weten aan DEB.